HOSTING

Veb sajt se čuva na serveru internet provajdera. Ovo je veoma bitno, jer je potrebno da on bude dostupan 24/7 iz bilo kog kraja sveta, tj. uvek i svuda. Kad god neko ukuca adresu vašeg sajta (primer: www.vasafirma.com) da se odmah otvori početna stranica.

Iako je praktično moguće da sajt držite i na svom računaru, to nije preporučljivo iz više različitih razloga. Prvi je brzina učitavanja, drugi je bezbednost, dalje da ne nabrajamo. Moderni hosting data centri pružaju sve te uslove, da ne razmišljate ni o čemu, da sajt radi bez ikakvih problema.

Ova usluga podrazumeva hostovanje svih internet servisa, poput web sajtova, emaila, itd. Vi dakle zakupom hosting paketa ostvarujete pravo i mogućnost za uspostavljanje kompletne vaše online prisutnosti, što je morate priznati i više nego bitno u današnje vreme.

REGISTRACIJA DOMENA

Nije svejedno kako će glasiti naziv vašeg domena. On može da nosi naziv vaše firme/brenda ili možete smisliti neki generički naziv tipa krecimopovoljno.com. Ono što je bitno, to je da imate sopstveni domen, jer je za njega vezan sajt, ali i elektronska pošta.

Uslugu registracije domena možemo izvršiti za vas. Ne morate time da se bavite, mi to radimo već desetak godina i vodimo računa o domenima većine naših klijenata. Daćete nam svoje podatke, rećićete kako želite da glasi naziv domena, možete se i posavetovati o tome sa nama, a sve ostalo ćemo rešiti na način da se što manje opterećujete oko toga. Razume se, svake godine ćemo vam poslati obaveštenje i ponudu za obnovu domena.

ADMINISTRACIJA SERVERA

Vaš hosting paket može biti smešten na deljenom serveru ili na zasebnom virtuelnom ili dedicated serveru. Svaka od ovih opcija ima neku svoju logiku i mogućnosti. Tako recimo ako vaši prohtevi nisu preterano veliki u smislu da imate veliki i posećeni sajt ili puno email naloga, onda će vas najverovatnije zadovoljiti deljeni server. Ali ako imate potrebu za nekom konkretnijom uslugom, onda vam je potreban vlastiti server.

Taj server mora da se podesi, a naravno i da se održava. To u suštini nije nimalo jednostavno, ali mi to radimo već godinama, kako za neke naše potrebe, tako i za klijente.

Možemo da instaliramo, tj. konfigurišemo novi server, da ga održavamo ili rešimo neki problem ako ga imate. Sve je stvar dogovora, ali u svakom slučaju možete u potpunosti da se oslonite na nas.

BACKUP PODATAKA

Postoje tri osnovna pravila kada je reč o čuvanju podataka, a ona glase: backup, backup i backup! Postoji i jedno drugo pravilo koje kaže da čuvate na vreme i da čuvate često. Ovo je veoma bitno, jer uvek postoji rizik od otkazivanja nekog dela hardvera ili da dođe do određenog softverskog problema. Kada se to desi, prvo što se radi je provera da li postoji adekvatan backup, tj. rezervna kopija.

Uglavnom, mi imamo sistem automatskog backupa koji podrazumeva da se periodično čuvaju svi podaci na nekom zasebnom serveru. To je jedini način da mirno spavate, zato to shvatite veoma ozbiljno. Mi možemo da vodimo računa o svim vašim backupima, ne morate da se opterećujete time. Javite nam se i rešićemo ovaj problem brzo i efikasno.

LIVE MONITORING SERVERA

Kada gledate ponude bilo koje hosting kompanije uvek ćete pronaći onaj detalj koji ukazuje na uptime, pa svi uglavnom napišu 99.9% uptime. To znači da će vaš server kod njih gotovo uvek biti online. Ali onaj 0.01% znači da će se ipak desiti određeni prekid kada on neće biti dostupan.

Ovo je veoma bitno, jer vi kao vlasnik servera, ali i pružalac određenih usluga za svoje korisnike morate da znate kada je server offline. S druge strane, mi to takođe moramo da znamo, kako bismo u što kraćem roku otklonili sve probleme i ponovo uspostavili normalan režim rada na vašem serveru ili sajtu.

Možemo pratiti rad vašeg servera, čak i ako ga nismo mi instalirali ili ako ga ne održavamo. Sve je stvar dogovora. Nazovite nas i recite za šta koristite sopstveni server, a mi ćemo se potruditi da vam damo konretnu ponudu koja se odnosi na monitoring servera, kao i na neke druge važne segmente vašeg online prisustva.

LIVE MONITORING SAJTOVA

Ako imate veoma posećen sajt, a pogotovo ako je reč o internet prodavnici, veoma je bitno da je on uvek online i da normalno funkcioniše. Ovo je nekada teško postići, pogotovo kada sajt generiše veliki broj posetilaca.

Mi možemo da pratimo da li je vaš sajt online i da li funkcioniše kako treba. Postavićemo online senzor koji će ga pratiti 24/7 i koji će nas automatski obavestiti ako se desi neki problem. Na taj način ćete i sami imati potpuni uvid u to koliko često se dešavaju prekidi u njegovom funkcionisanju. A mi smo naravno u mogućnosti da ga detaljno prekontrolišemo i rešimo problem, svaki put kada se desi bilo kakav prekid.

Ova usluga se posebno dogovara. Ako vam je potrebna, slobodno nam se javite pa ćemo vam dati konkretnu ponudu.

OTKLANJANJE GREŠAKA

Sasvim je normalna stvar da se u funkcionisanju određenih web servisa povremeno jave greške. Međutim, ne bi bilo normalno da se te greške ne rešavaju, tj. da se ostave ili „gurnu ispod tepiha“. Zato je bitno da u svakom trenutku budete spremni da otklonite bilo koju grešku koja bi se pojavila na vašem serveru ili u funkcionisanju bilo kog online servisa.

Mi imamo veliko iskustvo od preko 15 godina u održavanju servera i svakakvih web servisa. To naše znanje i svakodnevni rad je garant da će svi eventualni problemi sa kojima se suočite biti rešeni.

Dozvolite da bacimo pogled i da ispitamo prirodu grešaka koje se ispoljavaju na vašem serveru i predložićemo vam efikasno i brzo rešenje, po ceni u dogovoru sa vama – ne radimo ništa dok nam ne date zeleno svetlo.

SKLADIŠTENJE PODATAKA

Samo je jedan način da vama bitni podaci budu dostupni u bilo kom trenutku i sa bilo kog računara – da ih čuvate na internetu, ili kako se to još zove na internet oblaku. Na ovaj način postižete da vam sve bude lako dostupno čak i sa mobilnog telefona, iz automobila, iz gradskog prevoza, ili sa radnog mesta.

Vaši podaci se čuvaju na serveru koji može biti dostupan samo za vas ili za vaš tim, ili javno ako imate potrebe za tako nečim. Naša cloud rešenja su inovativna, bezbedna i veoma funkcionalna. Javite nam se i recite šta vam je tačno potrebno, a mi ćemo osmisliti najbolje moguće rešenje za vas.

TRANSFER KOMPLETNIH WEB SAJTOVA

S vremena na vreme pojavi se potreba da prebacite sajt na novi server, promenite hosting ili promenite lokaciju na postojećem serveru. Ovo je veoma delikatan posao jer postoji x razloga zašto nešto može da pođe po zlu. Uglavnom je presudan ljudski faktor, pa morate oprezno birati ljude kojima ćete prepustiti ovaj posao. Transfer sajtova zahteva veliko iskustvo i poznavanje više različitih tehnologija, kako bi sve proteklo bez problema, zato i ne preporučujemo da ovo radite sami.

Pored toga što posedujemo svoje servere i često za svoje potrebe radimo transfer sajtova, naš tim je sarađivao sa svim većim hosting kompanijama u Srbiji i inostranstvu, tako da smo veoma dobro naučili obavezne korake u ovom procesu. Ono što vam možemo ponuditi jeste neprimetan transfer podataka bez prekidanja rada sajta, kao i garanciju da će svi podaci biti bezbedni ukoliko prilikom transfera dođe do nekog nepredviđenog problema.